szerda, augusztus 15

no, megnéztem a Gantz végét. nem szeretnék sázpojlerkedni, de... de. Egy sorozatot egyben érdemes megítélni, nem pár rész alapján. Hiába van ötlet, morális kérdések filozófiai feszegetése meg néhány érdekes szereplő, ha az utolsó részre nem áll össze a kép. Bármiről. Egy fiktív történettől elvárnám, hogy ne reality channel legyen, ha nem mondja, h dokumentumfilm, akkor mutasson már többet. Egy sorozatnál tulajdonképpen a lezáró epizód az, amelyik meghatározó ebből a szempontból - mert ez után már nincs mentség, a nézők az eddig bemutatott dolgokat tudják, és nincs lehetőség magyarázkodásra. (Hacsak nem folytatják egy újabb sorozattal.)
Láttam már nem kielégítő befejezést animében, de a Gantz befejezése rosszabb az átlag szar befejezéseknél. Mittomén, a Hellsing anime vége csak szimplán gyenge (befejezésnek), nem igazán zárták le; a Samurai Champloo vége kevés, valami még hiányzik számomra belőle.
Nem, az nem mentség, hogy a mangának még nincs vége.
Durva eszközökhöz elvárnék valamiféle mélységet, értelmezhetőséget egy történetnél. Kíváncsi lettem volna, miért pont ezt a történetet látom - és miért pont így? Triviális magyarázatot sem ad a befejezés a "csak"-on kívül, még cselekményszinten sem. Megpróbál ugyan filozófálni, de pont a feloldás marad el - a kérdések megmaradnak.
Hasonló témakörben és mélységben a Battle Royale sokkal jobban teljesített.
Rég voltam ennyire dühös történetre... (ne keltsen bennem érzelmet semmi indok nélkül.)
Utoljára a Death Note egyik fordulata volt ilyen élmény, de azt a sorozatot folytatták utána, és minden személyes ellenérzésem ellenére indokolt (is lehetett akár. Kedvenc szereplőm meggyilkolásáért ütök, ha nem látom a szimpátiámnak megfelelő súllyal szerepelni, lásd (szpojler): Piton).

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

most már igencsak el kell olvasnom a hp könyvet :) a hellsingért nagyon haragudtam. legyen a fenére bízva a befejezés, fejezzék be, hát milyen anime az ilyen.

nemrég néztem meg a bloodlustot... még mindig a ninja scroll a beszt - bár kevés anyimot láttam, de annak van stílusa :nyami: