szerda, május 31

rendez

este féltizenegykor akár őszinte is lehetek. az előbb, vagy fél órája, megint megfejtettem a világmindenséget, csak, mint minden megvilágosodással, ezzel is az történt, ami szokott: már alig emlékszem rá. Mintha meg sem történt volna. Pedig valamikor napközben rájöttem, mi a művészet értelme, meg arra, hogy milyen a művészi látásmód, ami nem a szavakban rejlik, hanem glamourban, mert minden changeling művész, én meg geek vagyok, ne felejtsétek el, hogy ne felejtsétek el. tehát az egyik lényeg a lány hajáról szóló magyarázatában volt, amin a fiú nevetett, és éreztem, hogy nem a téma miatt, de lebegett az éjben a szőke melír története is.
Meg persze a haogénlámpákból kivágott levelek kontrasztja.

amit mondani akartam, az nem ez. az egy eszmefuttatás lett volna a délutáni próbáról, így, egy esti próba után. fura dolog rendezni, egyáltalán nem egyértelmű a funkció, meg hatáskör. lényegében ugyanaz, mint a csapatvezetés, csak a súlyozásd másmilyen. kicsit konzervatív a társaság, ami roppant meglepő ilyen fiataloknál. túlságosan ragaszkodnak az elképzeléseikhez. pedig a színésznek nyitottnak kell lennie, nem magában építi a világot, hanem a világból és magából épít. és kell külső nézőpont. még senki nem annyira profi, hogy ezt nélkülözni kellene.
amit látok: néha már-már van valami a színtéren, de a legtöbbször alig érjük el az intelligens szövegmondás szintjét. Sőt, azt sem, amikor nem érthetőek a szövegek. Nézők előtt fogunk fellépni, szeretném, ha lenne mit nézni és hallani.
Nem lelkiápoló vagyok, egy bizonyos szintig tiszteletben tudom tartani a lelkibajokat, de nem ez a dolgom. Azért vagyok, hogy élvezhető legyen, amit csinálunk. Bármilyen meglepőnek tűnik, de mindent azért mondok, nem azért, hogy a színészeknek rossz legyen. De hadd ne kelljen magyarázkodnom. Próba alatt ezentúl nem fogok. És nem szeretnék teret adni az önigazolásoknak sem, legalábbis nem szóban kifejtve. Ahelyett, h a szánkat jártatnánk arról, hogy szerintem ő rosszul gondolja, hogy az ő karakterének ezt és ezt kéne - az energiát fektessétek a saját karakteretek megformálásába. Önmagunktól vonunk el időt és energiát. Próba után szabad beszélgetni. Ha valamit máshogy szeretnél, arra ott a próba, kipróbálni.

Bevezetem a diktatúrát. Hahh. Próba előtt és után továbbra is mondhattok nekem bármit, ha megfelőlen tálaljátok, odafigyelek, sőt, alkalmazom is így vagy úgy. Cska nem vagyunk elég hozzáértők, és összeszokottak ahhoz, hogy spontán alakuljon a darab.

Nincsenek megjegyzések: