kedd, július 11

http://rpg.hu/iras/mutat.php?cid=4660 írtam novellát, elküldtem. tök fura, egészen máshogy reagálnak commentben, mint a script4ben anno :P jó, nem fura, itt nem kell elolvasni és megérteni, hogy kritikát írjunk róla. és tudom, hogy érthetetlen, nekem a hangulata tetszett anno, nem az alig létező sztori. tényleg nagyon rossz lett?

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem lehet kritikai szempont egy szöveg értelmező elemzésénél, hogy minden egyértelmű-e benne. Az olyan szövegek, mint a Leslie L. Lawrence könyvek, vagy a Harry Potter, csak ideig-óráig játszanak veled kitalálósdit, és aztán vagy értékeled az írót, hogy tudta úgy tálalni a dolgokat, hogy meglepetést okozzon vele, vagy undorkodó fejjel megállapítod, hogy mennyire unalmas, esetleg élvezed, hogy voltaképpen neked is ugyanaz jutott eszedbe.
A fenti szöveg nem ilyen, balladai homályban hagy nagyon sok mindent. Ilyen szövegek esetében működik ugyanaz, hogy elméletet alkotsz olvasás közben arról, hogy mi is történik valójában, csak az elméletedet sem igazolni, sem cáfolni nem fogja a befejezés. Az a kérdés csupán, hogy tudsz-e, vagy akarsz-e elméletet alkotni, és hogy lehet-e egyáltalán ellentmondásmentes következtetéseket levonni a szövegről. És mindeközben élvezheted a hangulati elemeket, képeket, leírásokat, stílust. Utóbbiaknak e szöveg nincs híjával, és az elméletalkotásnak sem szab gátat felesleges paradoxonokkal. Innentől kezdve kizárólag azt kell eldönteni, hogy érdekel-e eléggé. Akár igen, akár nem, ez már nem a szöveget minősíti, és még csak nem is a befogadót. Ergo nincs értelme az érthetőségről vitatkozni. Én például nem vagyok hisztigót, de képes voltam élvezni ezt a szöveget.