hétfő, július 9

Ki?

Némileg spoileres elmélkedés következik (vagy nem, első mondatoknál soha nem lehet tudni).

Szóal a harmadik évad is megvolt a Doctor Who?-ból, most már bátran ajánlom, mert egyre nagyon arányban jó a sorozat, már néhány szinte tökéletes rész is volt. Az évadzáróban is rengeteg jó elem volt, és az utóíz inkább jó, de ez a "gondoljunk-egyszerre-a-dokira" problémamegoldás és csoda nagyon enm jött be. Elkezdtek az írók belejönni abba, hogy kezdjenek valamit az időgép időutazó-képességével a dramaturgia és plot szintjén is, nem csak jópofa ürügy a különböző időpontok bemutatásához, erre, sikerül ilyen banális csattanót kiagyalni. Nyilván lehetett tudni, hogy Martha nem véletlenül volt el egy évet, hogy valami előre lebeszélt cucc jön, és lesz majd valami csavar is, (mert az meg kell), úgyhogy nagyon vártam, hogy na, milyen mesteri terve vagy improvizatív megoldása született főhőseinknek, de nem, vissza a gyerekmesékbe. MEhh. Mondjuk az nem segített a suspensionofdiisbeliefemnek, hogy tudom, folytatódik a sorozat, és nyilvánvlan nem egy megtizedelt emberiséggel fogják folytatni, tehét valószínűleg viszapörgetik majd az időt, na, mennyit felejt el mindenki?
Lehetett volna a visszapörgetéssel is többet játszani, speciel meghallhatott volna a Jones családból is valaki az akciók közben, lehetett volna komolyabb hasonulás, ilyesmik. Egyszer azért az emlékvesztett kísérő is bejöhetne a képbe - amikor egy ilyen paradoxon-elkerüléses időújraírás alkalmával a Doktor inkább visszacsinálja az eltelt X napot, mert olyan dolgok történtek (angst, satöbbi).

A búcsúzós jelenet korrekt volt, sajnálom ugyan Martha Jones-t, de megértem, és igaza volt. Az más kérdés, hogy én ebben a helyzetben nem így döntöttem volna - de nekem az éketcéljaim nem kötődnek a normális élethez. Szappanopera szintjén rendesen végigvezették a szálakat, bár nyilván nem értem, hogy miért pont Rose lett ennyire felmagasztalva, de ez klasszikus kérdés (miért jön be ennyire a buta/nagyonnaív-szőke archetípus a jó pasiknak :D).

Mostanra már nagyon erős lett a Doktor karaktere, lassan leveti magáról a mesei túlzásokat. És ez jó. Nos, gyerünk tovább a negyedik évadba.

Ja, a jövőt még mindig nem tudják ábrázolni, szerintem marhára nem foglalkoznak vele, hogy különbözzön a 21. századtól. Pedig... tök izgalmas lenne kitalálni következetesen, ruhával-díszlettel formavilággal. A Star Trek is futurisztikusabbnak tűnik, pedig az régi. Még akkor is, amikor csak egy kis szeletét mutatják meg a világnak, még akkor is szükség lenne arra, hogy sokkal többet kitaláljanak belőle.

Nincsenek megjegyzések: