péntek, február 11

az amúgy tetszik, h képesek vagyunk általánosságokban vitatkozni :)

nem értem ezt a betegséget amúgy - nincs lázam, de szédülök. Úgyhogy nekiállta inni és enni hátha az a baj. Meg bevenni az antibiotikumot, mert kaptam. Eeee. Sajnálom, h holnap nem tudok menni próbára, de vígasztal a tudat, h a többieknek hasznos lesz a délelőtt, és nem kell visszamondani semmit.

Álom után volt egy dallam a fejemben, de mostanra már eltűnt :(

30 megjegyzés:

Dreamer írta...

Ne már, kifejezett élvezettel csámcsogok mtt-s vitákon, amikhez semmi közöm :D

Szerintem az mtt-nek vitakultúrát kéne tanítani, meg konfliktuskezelést.

Sütitolvaj írta...

Miért kaptál antibiotumot, ha nincs lázad? Azért azzal óvatosan, nem jó a gyomornak, meg hozzá is lehet szokni.

Nekem hidegrázós-szédüléses-hányingeres verzióm van, de sajna nem vagyok elég beteg, ahhoz, hogy ne menjek munkába.

Sütitolvaj írta...

Egyébként meg gyógyuljál meg! azér... Holnap mit szeretnél a próbára? Én arra gondoltam, hogy egy órát mozoghatnánk (egy általános átmozgásos, bemelegítős dolog közösen, utana valami lightos impro, aztán csoportos feladat valami szöveg-darab specifikusan)

gothposeur írta...

tegnap este, meg tegnapelőtt volt lázam.

a hányinger nem elég ahhoz? meg a hidegrázás? o.O pláne, ha szédülsz :S megvárod, amíg be is lázasodsz és antibiotikum kell? (mondjuk én pont ugyanezt csináltam, úgyhogy bagoly mondja verébnek :P)

szerintem fogytam kb 2 kilót tegnap óta x.x

Dreamer: jaja

gothposeur írta...

Szozs: ez jónak tűnik:

Angwen szvsz tudni fogja, h melyik jelenethez vagytok ott elegen, és azokkal kapcsolatban lehetne valamit csinálni.
meg akár az átvezető mozgásokhoz is lehetne valamit kitalálni (ez most jutott eszembe), hogy mi történik két szöveges jelenet között. Most nem vagyok egészen képben, de majd mg lehet. h írok...

Angwen írta...

Miért nem tudok kommentelni az előző bejegyzésedhez? :(

Angwen írta...

Hát, akkor írom ide, mert kikívánkozik:

A tisztelet és a bizalom privát, személyes érzések. Se parancsra, se mechanikusan nem fognak kialakulni, és ezt nem is várja vagy várhatja el senki. Bizonyos viselkedésformákat viszont igenis el lehet várni. Igen, az MTT-nek is, mint minden összeszokott közösségnek, megvannak a maga bevett hangnemei és formái a konfliktusrendezésre, és igen, ezek sokkal viráglelkűbbekre méretezettebb formát öltenek, mint az átlagos internetes fórumokon szokás. A magam részéről ezt jónak tartom. Szvsz nem a kritikát, de a harsány, durva kritikát igen, rosszul tűri a társaság nagy része. Szerintem ezzel sincs olyan nagy baj. Igen, tisztában vagyok vele, hogy (tőlem) szokatlanul éles levelet fogalmaztam én is. Az oka az volt, hogy bicskanyitogatónak találtam, és találom továbbra is, a hisztériát kiváltó levél hangnemét. Nem elkeseredettnek, hanem nevetségesen hisztisnek. Az éles hangnemnek részemről pedagógiai célzata volt: úgy véltem, az illető nem árt, ha kicsit észbe kap. Megjegyzem, azóta leleveleztük, a magam módján bocsánatot kértem azért, ha megbántottam, és, mondhatni, békét kötöttünk. Még egyszer mondanám, a vezetés részéről igenis megtörtént a "hibáztunk, jobban oda fogunk erre figyelni" elismerése. És továbbra sem azzal van baj, hogy bárki problémákat vet fel. Miki, a hasonlatodat továbbvíve: nyugodtan üvöltsön, akinek rácsaptak az ujjára, de ne anyázzon, vagy kapja fel a kalapácsot és ütögessen vele boldog boldogtalant. Miért baj az, ha valaki igényt tart a nem bántó hangnemre, most komolyan?

Gandalf írta...

Én sem tudok kommentelni az előző bejegyzéshez, ezért ide írom, amit oda szántam:


"Azt kell írni, hogy: oké, észrevettük hibáinkat tanulunk belőle, megbeszéljük a feleinkkel, és ők is megnyugszanak, mindenkinek jó lesz. Nyilván, ezt meggyőzően, és hitelesen. Ha sikerül jól válaszolni, azután már valóban az lesz a hülye, aki még tovább rugózik a kérdésen."

És ez is történik éppen, csak a második fele már nem a nyilvánosság előtt, hiszen a főszervezők Virággal és Orsival külön is tisztázzák a dolgot.
Nem érzem, hogy a többi belekotnyeleskedő levél bármit is hozzátett volna az ügy megoldásához, sőt!
Virág és Orsi most úgy érzik, hogy még nagyobb zűrt okoztak a problémájukkal a szervezőknek, mint amekkorát valójában. Minél nagyobb visszhangot csináltok ennek az ügynek, annál kínosabban fogják érezni magukat.

Dreamer írta...

Nyamm-csamm.. Popcorn, nyamm

zs.gothpunk írta...

Gandalf: Nekem ami rohadtul hiányzott, az a bocsánatkérés. Egyébként rávilágítasz, hogy hol is írta Idhren vagy Celebrom, hogy hibáztunk főszervezőként? Mert ha egy sorban leírták (volna) és utána még két oldal oltást kap Virág, akkor annak az elismerésnek finoman szólva is hiányos a beltartalma. Vagy ciki nyilvános fórumon bocsánatot kérni? Azt már privátban kell? Nemááááár.

Angwen: Adsz majd egy colstokot, hogy meg tudjam állapítani, mi a kritika és mi a bántó kritika? Olyan viráglelkűt, mert lovardás mércém van, meg hétköznapi emberes is, meg pszichológusos is, meg nőies, meg férfias, meg macskás meg krumplihámozós is.

Gillz: neked meg jobbulást!

gothposeur írta...

ír ki hibajelzést a blog, h miért nem enged? mert nekem írt ki olyat, h többen szerkesztik éppen a bejegyzést...

szeretnék rá megkérni mindenkit, hogy ne nevesítsenek ;) a probléma általánosan is értelmezhető.

Angwen:
Szerintem kifejezetten rossz és hátráltató az ilyen szintű viráglélek. De ebben asszem nem fogunk egyetérteni az általad és általam leírtak alapján.

Gandalf: pont arról írtam, h minket, mint nyilvánosságot kell meggyőzni arról, hogy a kommunikációért felelős személyek alkalmasak a pozíciójukra, és ehhez az kell, h nem privtában intézzék el a nyilvánosságra került dolgokat. Nem, kérésre nem fogom elfelejteni a bénázást.

Ráadásul a probléma nem az, amit te írsz, hanem ennél jóval általánosabb, és a "belekotnyeleskedő" leveleket a komolyabb probléma miatt írták, tehát lovagolhatsz azon, hogy a következmény nem akkora, amekkorának felfújják a reagálók, amikor az ok van akkora probléma, hogy megéri átbeszélni és átgondolni, de legalábbis jelezni, hogy hahó, ez nem jól működik.

Gandalf írta...

Volt bocsánatkérés, de nem tőletek - értelemszerűen, mert nem rólatok szól az ügy - hanem a két érintettről, ahogy ők is a stílusért bocsánatot kértek.

FONTOS!
Az első levél a problémafelvetésre nem azért érkezett közös levlistára, mert az illető annyira szerette volna mindenki elé tárni a problémáját, hanem azért, mert az illetőnek fogalma sem volt róla, kik a főszervezők, és hogyan tudja elérni őket. A számára egyetlen ismert kommunikációs csatornát választotta feléjük, de végig HOZZÁJUK beszélt, nem hozzánk. Olyan ez, amikor az utcán látványosan összevesznek emberek a nagyközönség szeme láttára és füle hallatára, azután mindenki elmondaná a vitázó feleknek a véleményüket a vitáról.

Miután az első X. levél után a főszervezők külön megkértek mindenkit, hogy ne folytassuk a csámcsogást, mert az ügy átkerült főszervezői szintre és már rendezik a dolgot, innentől kezdve udvariatlanság tovább folytatni a dolgot, akár volt még gondolatotok, akár nem.

Azt megint csak hibásnak érzem, hogy régen nem az érintettek eredeti problémáira reflektáltatok, hanem a saját problémáitokat kezdtétek el felsorolni az ügy kapcsán.

zs.gothpunk írta...

Gandalf: Ha tényleg úgy látod, hogy a vitáról írtam, vagy hogy csak a saját problémáimat kezdtem sorolni, akkor azt hiszem, nem értetted a levelemet. Szerinted minden rendben volt a közösségvezetők és tágabb értelemben véve a táborszervezők megkeresésével, kiválasztásával, felkérésével? Köszi amúgy, hogy "csámcsogásnak" titulálod a gondolataimat, igazán udvarias dolog. ;)

gothposeur írta...

Gandalf: hányszor kell különbözőképp körülírni, hogy a probléma, ami miatt írok, ill. legalább még ketten rajtam kívül írnak, az érint minket? A hasonlatodat folytatva, olyan ez, amikor az utcán két ismerősöm összeveszik, mondjuk azon, hogy az egyiknek nem ízlett az ebéd (amit én is kapok), és a másik pedig elküldi a francba, hogy ne merészelje kritizálni a kaját. Nyilván szólok, hogy 1. nekem sem ízlett a kaja, 2. ne osszák már ki azért, mert nem ízlett neki a kaja, és ezt képes volt kimondani. És főleg azért szólnék bele, mert zavar a másokkal szembeni igazságtalanság, és nem akarom, h alkalomadtán velem szemben is így viselkedjenek. Ezért megszólalok, és teszek ellene. Gondolom, te is ezért írsz, tehát ne akard bebizonyítani, hogy az én érvelésem azért érvénytelen, amiért a tiéd az.

u.i.: helyesírást javítottam :D

Insane.kismanO írta...

Gandalf: "Miután az első X. levél után a főszervezők külön megkértek mindenkit, hogy ne folytassuk a csámcsogást, mert az ügy átkerült főszervezői szintre és már rendezik a dolgot, innentől kezdve udvariatlanság tovább folytatni a dolgot, akár volt még gondolatotok, akár nem."

1. "csámcsogás" - Kösz b+
2. "az ügy átkerült főszervezői szintre" - A Magyar Adams Társaság előadja a "Vogonok" cimű bohózatát
3. "innentől kezdve udvariatlanság..." - udvariatlanság általános problémafelvetésbe konkrétan nevesiteni, ha a felvető udvariasságból mellőzte azt / udvariatlanság egy magánblogon, kommentekben illemet oktatni - speciel nem tudom mikor lett belőled önkéntes mérvadó, aki megmondja, hogy ki, mikor, miről irhat és ahhoz ki, mikor és mit kommentelhet
4. "akár volt még gondolatotok, akár nem" - milyen udvarias... nem, tényleg... javaslom miután elolvasod ezt a kommentemet, inkább halgass "akár van még gondolatod, akár nincs" :S

Attól még, hogy te esetleg nem látsz (nem fogsz fel) egy problémát (gyk. rossz kommunikáció felelős pozicióban), attól az még létezhet. És lehet beszélni róla.
Amig a bloggazda engedi.

Gandalf írta...

Köszönjük a technikai probléma megoldását, most már működni fog a kommentálás remélhetőleg!

---

Senki sem volta kétségbe, hogy a kiinduló probléma jogosan merült volna fel, ne adjátok a számba, hogy nem ismerném el az adott szervezői hibát! Ráadásul a főszervezők is elismerték, hogy rosszul jött ki a dolog kezelése.

Én ettől függetlenül csak és kizárólag a ti reakcióitokról beszéltem - és fogok ezután is, mert ez ugyanúgy része a szervezői kommunikációnak, mit az, hogy a főszervezők hogyan jelzik a beosztások változását a szervezők felé.

Azzal, hogy megint elmondjátok azt, amit mindig, minden egyes alkalommal elmondtok minden fórumon (tavaly tök ugyanezekkel az észrevételekkel jöttetek elő, írásban és élőben is), nem fog semmilyen irányba előrébb mozdulni a dolog.

Senki sem takart le zsebkendővel semmilyen szart.
Az történt, hogy egy jogos panasszal érkezett egy kissé zavaró stílusú észrevétel (példátokkal élve: szar van a szoba közepén wazze), erre érkeztek hasonlóan ingerült és zavaró stílusú reakciók mezei szervezők és érintett főszervezők részéről is (tudjuk wazze, már szóltunk a takarítónőknek), de ennek ellenére mégis tovább hajtogatjátok, hogy ne takarjuk le a szart, hanem takarítsuk el.

Hahó, útban van a takarítóbrigád!

És az, hogy a főszervezők elkövettek hibát, még nem jelenti, hogy akkor most titeket nem lehet már kritizálni azért, hogy ti is beleszóltok.

Insane.kismanO írta...

"Azzal, hogy megint elmondjátok azt, amit mindig, minden egyes alkalommal elmondtok minden fórumon (tavaly tök ugyanezekkel az észrevételekkel jöttetek elő, írásban és élőben is), nem fog semmilyen irányba előrébb mozdulni a dolog."

ÉS MIÉRT NEM?!?
Mi hiányzik hozzá, a fül, az agy, a megértés, a szándék? Pénz kell? Vagy mi???

PAPAPAPAPAPA... nincs semmi baj...

Sajnálom, hogy nem fogod fel, hogy elég nagy baj az, hogy ezeket már tavaly is elmondtuk többen.
Szerinted tradíció - szerintem szégyen.

Gandalf írta...

Elég nagy baj, tényleg, de előfordult újra, sőt, mindannyian fogunk még elkövetni újra ugyanolyan hibákat. Én nem erről beszélek, de te továbbra is azt mondod, erről beszélek.

Megint hangsúlyozom: ne csináljunk úgy, mintha az eredeti problémafelvetés a szőnyeg alá lett volna söpörve: mindkét érintettet megkeresték, dolgoznak az ügyön. Ezek után arról írni, hogy nem foglalkoznak a lányok problémájával, ugyanúgy nevezhető fül/agy/megértés/szándék-hiánynak...

Az nem konstruktív kritika, hogy "szar a kommunikáció", az önmagában csupán egy kijelentés. Amikor konkrét javaslatokat mondotok az érintett felelősöknek (pl. Idhrennek az egyel lentebbi felvetéseire - mennyivel korrektebb választ kapott már itt, mint a levlistán!), na, az már az!

gothposeur írta...

Gandalf:
" csak és kizárólag a ti reakcióitokról beszéltem"
én is ;)

1. a baj nem azzal van, ami történt, hanem azzal, ami okozta.

2. és erre erősített rá a vezetőség, ill. többek között te meg a többiek közötti nézeteltérés.

az, hogy nem beszélünk arról, miért történhet meg ilyesmi, az még nem oldja meg a problémát.

Meg akarom oldani a problémát?
1. felhívom a hibára a figyelmet

Van főszervezői gárda, aki a kezében kívánja tartani a vezetést, ergo ők akarják megoldani a problémát, ergo nem adok nekik tanácsot, csak szólok, h ezt és ezt látom bajnak, vagy győzzenek meg róla, h miért nem baj, vagy arról, h képesek kezelni a dolgot. Ha nem sikerült, akkor szólok újra.

Ha nagyon úgy érzem, h ez nem működik, akkor írok és jelzem személyesen, ill. megbeszélem a barátaimmal és ismerőseimmel (pl. blogon) :)

Ja, arra sehol nem látok utalást, hogy Virágék ügyén kívül mélyebben foglalkoznának a felmerült dolgokkal.

És lehet "minket" kritizálni, de szeretném, ha számomra is elfogadható érveket kapnék. Erről szól egy vita, nem? Hogy érvelünk a saját oldalunk mellett, amíg értelmét látjuk.

Gandalf írta...

Gillz: Korrekt, igazából részedről végig kaptam _érveket_ is. Elnézést az általánosításért ("ti")!

Insane.kismanO írta...

Gandalf:
Rekonstruálva a történéseket:
Kérdés: A húgomnak baja van a beosztásokkal, nem tudom kihez forduljak ezzel, mert én meg rosszul érzem magam attól, hogy neki baja van.
Válasz1: Miért ide írsz, miért így írsz, nem tartozik ez mindenkire, különbenis, minek hisztizni, mindenkinek nem lehet jó, nem így kell egy levlistát használni, privátba tessék és kuss (1. hiba)
Válasz2: Nem az én dolgom volt, nem én csesztem el, sajnálom és nem akarok bajt és megnézem hogyan oldhatom meg és bánt hogy nem privátba és tényleg nem kéne a rossz hangulat (2. hiba)
Válasz3: Nem jól látjátok és nem veszitek észre, hogy mennyi munka van és mekkora gond és baj és csömör és szömör... és különbenis a GPnek is az édes jó anyáját amiért múltkor is a hátam mögött Ankalimonnal és különbenis és kommunikáció meg személyesen meg most ne abba kössetek bele, hogy én hogy, de ők sem, meg a formára arra figyelni. (3. hiba)

Hibajegyzék:
1. Tartalom negligálása és moderátorkomplexus.
2. Információhiány, felelősségi szereptévesztés - vagy Pilátus a krédóban tipikus esete és akkor őszintén sajnálom szegényt.
3. Személyeskedés, személyes bántalmak előcincálása, sértettség, központozási-, fogalmazási és még egy tucat elkövethető kommunikációs hiba.

Sajnálom, hogy még mindíg nem érted.
Az eredeti probléma meg lett oldva? Tök jó. Ez így helyes.
Időközben felmerült egy régi-új probléma: a szar kommunikáció, ezzel foglalkozunk.
Légy oly kedves és hagyd már békén a kiindító problémát.

Ha tudod, hogy van egy probléma ami újra és újra felmerül, akkor oda kell figyelni rá és igyekezni hogy ne legyen. Nem pedig vállat vonni, hogy "én ilyen vagyok, eddig is ilyen voltam és ezután is valószínűleg ilyen leszek".

Ne állítsd már be helyi unikumként, pláne ne úgy, mintha a mundér becsülete azt diktálná, hogy megvédd mindenáron azt is amiről magad is tudod, hogy rossz.

Zsófi írta...

Gillz: de, foglalkoznak.
Csak nem egyszerű, de erről ti is tudtok.
Ráadásul egy csomó dolog már a múltban történt, sajnos ahhoz már nem tudunk hozzányúlni.
Írtam egy hozzászólást, de vmi bibi volt, sebaj.
A végén a lényeg: erről én szeretnék egy személyes beszélgetést. 20-án.
Kultúráltan, konstruktívan. És ne úgy álljunk hozzá, hogy csak nekem van igazam, hanem legyünk nyitottak. Mert így elbeszélünk egymás mellett...
Megjegyzem, én nem érzem, hogy olyan ordas nagy hibát követtem volna el (Igen, Miki, tudta, hogy hozzám kell fordulni, mert még Virág is írta a levelében: Idhren levele), mégis most egy nagy darab mocsadéknak érzem magam, pedig azóta Orsival megbeszéltük a dolgot. Szerintetek ez jó?
És hasznos?
A többit megbeszéljük élőben.
Idh

Zsófi írta...

Amúgy Miki: kösz, te is jófej vagy...Pilátus.
Az én csapatomba tartozik. Szerinted nem az én dolgom innentől a helyzete? Hogy eddig előtte mi történt vele, az egy dolog, de a jelenlegi helyzet az én felelősségem. Sztem nem is írtam mást.
Szerinted?

Insane.kismanO írta...

Idhren: én sem érzem úgy, hogy ordas nagy hibát követtél volna el (TE - E/2) viszont alaposan tudjátok fokozni (TI - T/2 vagy ŐK - T/3).

"Amúgy Miki: kösz, te is jófej vagy...Pilátus" - igen, én egy arrogáns köcsög vagyok de nem értem, hogy mi a bajod ezzel.

"Úgy került bele, mint Pilátus a krédóba" - véletlenül, tudta és akarata nélkül, úgy, hogy ott nincs is igazán keresnivalója.

A helyzet úgy tűnik tudtodon és akaratodon kívül alakult így - szerintem helytálló a kifejezés.

Nagyon helyes, hogy (és ahogy) a továbbiakban kezeled, onnantól, hogy a te dolgod. Respect.

"Hogy eddig előtte mi történt vele, az egy dolog..."
Igen, szerintem is. És erről a dologról beszélünk itt egy ideje.
Nem a te élveboncolásod megy. Szerintem.

Mint ahogy a levlista léte nem Angwen levelezőládája elleni támadás, a kritika nem Celebrom elleni személyeskedés, az MTTvel kapcsolatos bármilyen ellenérzés nem Gandalf elleni támadás, stb...

gothposeur írta...

Idhren:

"de, foglalkoznak": oké, jóhiszemű vagyok, és elhiszem, h már ezelőtt is ezzel foglalkoztatok gőzerővel, csak nem sikerült elhitetni velünk :)

oké, beszéljünk róla élőben is, a helyi vita kikristályosította már az érveket, ergo még ki is jöhet belőle vmi.

De szerintem félreérted az egészet, mert még mindig nem arról van szó, hogy Virágék, meg hogy te a múltban mit követtél el, hanem arról, hogy azt volt a főszervezői kommunikáció, hogy hűdemekkora flém volt a levlistán és ezt igazán ne.

Pedig: elolvastam újra a listás leveleket, és Angwen, ill. Celebrom hozzászólásain kívül _nem volt flém_. oké, Kincsőnek volt trollgyanús hozzászólása, de az igazából aranyos volt.
A többiek konstruktívan és értelmesen álltak hozzá a problémához. Mmint az igazihoz, mert a kiindító levélről nem mondtak véleményt, sőt ezt a gyengébbek kedvéért még hangsúlyozták is.

Nálam spec. a közösségvezető válasza váltotta ki a reagálási kényszert.

Ja, biztos, hogy nevesíteni akartátok ezt a vitát? Meg konkretizálni? ;)
Én például már téged sem szerettelek volna belekeverni, mert a te válaszod még szvsz elfogadható volt, azzal fenntartásokkal, de együtt tudnék élni :D

Gandalf írta...

Támogatom a személyes, élő vitát a táboros megbeszélésen, amennyiben az kifejezetten a táborszervezés problémáiról szól.

Ha általában az MTT problémáiról szeretnétek vitázni, arra más fórumot kellene találnunk. Lehet, hogy talán nem mindenben válik szét a kettő, de én akkor is szerencsésebbnek tartanám, ha külön kezelnénk a kettőt.

gothposeur írta...

Feltételezem, a táborvezetők a tábor kommunikációs problémáival kapcsolatos, moderált vitát fognak vezetni, engem az MTT nem annyira érdekel, sőt, nekem emtétés izékkel táborszervezés közben inkább ne is jöjjön ember, mert az nem lesz jó :D

HM írta...

...tulajdonképpen az a szép, hogy az MTT izéi szinte megjósolhatóan visszatérő módon túl szoktak csordulni egy-egy elkövetett hiba kapcsán a szervezői levlistákon, és találnak maguknak egyéb lefolyást pl. blogkommentek formájában; ahol egyébként - mire az élő megbeszélésre kerülne a sor - általában már le is tisztázódnak a főbb tanulságok. :) mintha írásban jobban tudnánk ténylegesen megvitatni dolgokat, nem?

Zsófi írta...

Nemtom, én szeretem élőben lebeszélni a dolgokat.
Sztem nem baj a nevesítés. Így jobban kijön a dolog.
Gillz, értem, én és erről akarok beszélgetni. Nem általános MTTs izékről. Hanem hogy most ki mit szeretne, és a kommunikációt lekommunikálni :P E!
Miki: nincs vele semmi bajom :P Veled se. De mivel te nem szereted, hogy folyton próbálom simítani a dolgokat, ezért :insert something random cursing/swearing here: :D

csinci írta...

a közösségi EQ évek óta ugyanabban a cipőben toporog. van a szervezőkben egy kép a megfelelő együttműködésről, de a gyakorlatban nem tudjátok megvalósítani. a képről pedig epic sokat beszélni továbbra sem eredményes. tényleg őszintén remélem, hogy a fölösleges önérzetet sikerül egyszer lefaragni egymás kedvéért.