szerda, február 9

hehh, van ez a tábszervezői levlistás tldr levelezés, már négyszer töröltem ki a levelemet. De ide megírom:

- a vezetők felelőssége a kommunikáció rájuk eső része. Az ebből adódó problémákat nekik kell megoldaniuk, és, ha az nem sikerül, akkor azt nem ér áthárítani a kiakadt beosztottra. Még akor sem, ha a másiknak nincs mindenben igaza.

Miért nem lehet egyszerűen azt írni, hogy bocs, félreértés történt, beszéljük meg? Miért kell visszatámadni?

- baromira nem mentesít senkit a feladat nehézsége. Ha valaki hibázik, akkor a hiba akkor is létezik, ha mellette más dolgokat jól csinál, sőt, akkor is, ha rengeteg melőja volt a hibában. Vagy mellette.
Az másik kérdés, hogy pont ezért a személyt nem illik elítélni.

- A tiszteletet nem lehet elvárni, csak kiérdemelni. A sok melóval járó szervezésért nem lesz automatikus a tisztelet, és nem fog létrejönni parancsszóra sem.

17 megjegyzés:

zs.gothpunk írta...

:) Sok helyett összecseng, amit gondolunk, úgy látom. :)

gothposeur írta...

ennek örülök :D

Angwen írta...

Komolyan nem értelek egyikőtöket se. Nem azzal volt a baj, hogy az illető nehezményezett valamit. Hanem hogy bolhából elefántot csinált, bántó hangnemben, és rögtön a legnagyobb nyilvánosság előtt. A nyilvánosság meg nem azért probléma, mert sötétben titkolózni kell, hanem mert talán nem célja senkinek feleslegesen maximalizálni a botrányt és a hajtépést. Nem, nem gondolom, hogy az ilyesmi jót tesz egy szervezésnek!

"Miért nem lehet egyszerűen azt írni, hogy bocs, félreértés történt, beszéljük meg?" Az a szervező, akit a dolog leginkább érintett, pontosan ezt írta. És valószínűleg a visszatámadás is elmaradt volna, ha a szóban forgó mailt személyesen kapja meg előbb, nem pedig a világba kiabálva.

"A tiszteletet nem lehet elvárni, csak kiérdemelni." Ezt, nekem úgy tűnik, éppenhogy a sértett fél nem fogja fel - ő tesz úgy, mintha neki alanyi jogon kijárna, hogy a helyet is megfújják utána.

"A sok melóval járó szervezésért nem lesz automatikus a tisztelet" - ebben teljesen igazad van, de engem akkor is felháborít, ha semmibeveszi az említett sok melót olyasvalaki, aki ennyit SEM mutathat fel eddig.

Dreamer írta...

Óóó, MTT, én így szeretlek!

Szokásos szervezés közbeni szívárványpóni-hányás!

gothposeur írta...

Angwen: de attól még nem lesz automatikusan semmissé a problémája az illetőnek, hogy nem a megfelelő formában érkezik tőle a kritika. A formába való belekötést kifejezetten nem tartom helyesnek, mert pont a lényeget fedi el.

A vezetőnek kell a gesztusokat előbb megtenni az erőegyensúlyok miatt, nem a beosztottnak. Pláne, ha ilyen lelkesedéses projekt van, és nincs ellenszolgáltatás.

1. bolhából elefánt: ha őt ennyire bántja a dolog, akkor attól, h te azt mondod,"nem is olyan kockás a fejed, Pistike" attól még nem fogja kevésbé bántani. Tudod, sértődés esetén nem éppen objektívan gondolkodnak az emberek. És, mint mondtam, ettől még a probléma létezik.

2. A hangnembe belekötni tipikus flame-es hozzáállás ;) nem konstruktív. Szvsz nem volt annyira indokolatlanul durva a levél, érezhetően egy megbántott ember írta (illetve egy megbántott emberen felháborodott ember, nohiszen.)És ez nem meglepő.

3. Nyilvánosság: biztos vagy benne, hogy tudta, pontosan melyik listára kell az ilyet írni? Nyilván nem volt vele képben, hogy kik érintettek az ügyben, és zavarta már annyira a dolog, hogy akkor a szervezőknek küldi, h mindenki megkapja, akit érint.

A visszatámadást nem indokolja szvsz a "mindenkinek írás", mert pont ilyen helyzetben kellene olyan választ adni, ami megnyugtat mindenkit, hamár az a baj, h "nyilvánosság előtt" nem flémelünk.

Nemtom, nekem nem tűnik soknak az az elvárás, amit támasztott. Szerintem igaza van, mmint nekem is rosszul esett volna, ha így jön le felém valami, és még tudok másokat is a szervezők közül, akik megsértődtek volna.

Ja, és attól még, hogy vmit kritizálunk, nem vesszük semmibe. Ha semmibe vette volna, akkor nem írt volna levelet.

Nem kell félni a vitáktól. Normális emberek között nem lesz belőle botrány.
Az már más kérdés, hogy az MTT-ben nem szokás elviselni az élesebb kritikát, és már attól többek szemében érvénytelen lesz, hogy jajj, milyen durván beszél.
A flame se jó, de pl. pont a te válaszodat éreztem színtisztán flame-nek a témában :D

Dreamer: mi ez a szivárványpóni? de különben csak a szokásos, szvsz semmi komoly.

Dreamer írta...

AZ MTT-ben mindenki szivárványpóni, mindenki rózsaszín és szép és tiszta, és a lelke kristályosodott örömkönny...

Akkor jó. Pedig gyorsan végigmentem a fórumokon, fészbúkon, hogy nyáladzak a jó kis flémre. erre fel levlistás. No, ennyit a cirkusz és kenyér elvről :)

Gandalf írta...

Igazából azt a vicces, ahogy az első szivárványpóni után mindenki úgy érzi, hogy a saját szivárványpóniját is bele KELL hánynia a közös levlistába. Nem mintha az ő szivárványpónija bárkit is érdekelne, vagy bármit is befolyásolna, miután az érintettek már kézbe vették az eredeti szivárványpónit... de a többiek legalább feleslegesen telehányták újabb és újabb szivárványpónikkal a levlistát, mert muszáj mindenkinek véleményt nyilvánítania mindenről, különben sérül szegényke csillámegoja.

zs.gothpunk írta...

Gandalf: mivel szerintem a probléma, amiről Virág levele szólt, korántsem csak két vagy kevesebb felet érintett, ezért bátorkodtam rá reagálni. Én még mindig egészségesebbnek és hosszú távon produktívabbnak gondolom, hogy ha valakinek baja van, mondja, mint azt, hogy nem mondom, mert hiszen ez biztosan senkit sem érint, csak engem. Egy ilyen szervezésben nincs egyetlen olyan probléma sem, ami csak két embert érintene. Kezelni meg tudni kell, a kritikát bírni kell, gillznek még mindig igaza van. Dehát nem csoda, ő megjárta az rpg.hu és az ld50 flémtopikjait is. :veteran:

Dreamer írta...

Egyszer próbáltam flémelni tolkien.hu-n, azt is törölték előzetes figyelmeztetés nélkül (Igen, Tamás volt)

gothposeur írta...

Gandalf: speciel engem érdekel az eredeti probléma, a megoldása és a többiek véleménye is, ergo az az érv, h senkit nem érdekel, máris hibás.
És nem az ego-ról szól szvsz a flém, hanem az elvekről. Nekem a normális viselkedésről vallott elveimet sérti az, ahogy próbálják az emberek elkenni (és visszakenni) a szart.
személy szerint kedvelem az embereket, de ezt a fajta hozzáállást (a már eddig kifejtettek alapján) nem tartom helyesnek. Ezért fogok róla szólni. És vannak még így emberek. Pont.

Az probléma kezelését meg le is kell meggyőzően kommunikálni. Azt kell írni, hogy : oké, észrevettük hibáinkat tanulunk belőle, megbeszéljük a feleinkkel, és ők is megnyugszanak, mindenkinek jó lesz. Nyilván, ezt meggyőzően, és hitelesen.
Ha sikerül jól válaszolni, azután már valóban az lesz a hülye, aki még tovább rugózik a kérdésen.
De, ha nem sikerül ezt lekommunikálni, akkor bocs, de nem fogom bemondásra elhinni, hogy tudja és érti a vezetőség, h mi a probléma. mert jelenleg nem úgy tűnik. És ez baj.
(Vö. : a bizalmat ki kell érdemelni)

Dreamer: és az a durva, hogy ezt szvsz többen még helyeslik is :S

Insane.kismanO írta...

Gandalf: árulja már el valaki, hogy mi a bánatos isten haragjára tartotok egy szervezői levlistát, ha nem arra, hogy a szervezéssel kapcsolatos eszmecsere ott follyon?
Netán van egy külön fórum arra, ahol az ilyen kérdéseket meg lehet vitatni, csak az érintett nem tudott róla? Nem a formaiságon kéne a szájhúzásnak mennie, hanem a problémán.

Ez olyan, mintha a táborban a fonóházban rábaszol egy kalapáccsal a kezemre és kiállok az ebédlő elé üvölteni, hogy nekem bizony fáj. Probléma adott, nem tartozik mindenkire, de azt akarom, hogy a problémámat oldja meg valaki. És biztos lehetsz benne, hogy lesz is valaki aki segít. Természetesen tőlem ez gyerekes hozzáállás, de ráadásképpen még fel is rúgnám azt, aki odajön kioktatni, hogy nem ez a megfelelő fórum a törött ujjam kezelésére. Az meg nem korrekt hozzáállás, hogy beszéljük meg négyszemközt, meg igazából nem is történt semmi olyan és nem kell róla tudni senkinek.

Nem értem, hogy ebben a közösségben miért mindíg az a hunyó, aki rámutat arra, hogy a szoba közepére van szarva és az a jó kisfiú/kislány aki elfogadja, hogy "közmegegyezésesen letakartuk zsebkendővel".

Aki nem tudja belátni, hogy hibázik és nem képes a problémákra, azok megoldására koncentrálni, a szervezői minőségében ért támadásokra megfelelni, az inkább faragjon hintalovat, de ne álljon az élre.

Nekem úgy tűnik, hogy kurva magas az a ló, könnyű rajta elszédülni...

gothposeur írta...

teszt.

Zsófi írta...

Nem akarok megint flémelni, de ide is írom.
Nem az volt a baj Virág levelével, amit írt, és ahogyan írta, az maximum rosszul esett, de ez az én bajom.
A baj az volt, hogy miért ő írta, és nem Orsi. És miért nem először nekem? Ha én szarok a fejére egy levél után, akkor rendben, írja ki levlistára, legalább összeszedem magam.
De amíg nem tudom, hogy baj van, hogy oldjam meg? Komolyan, választ várok, ti hogy oldottátok volna meg a problémát. Főleg úgy, hogy a közösségbeosztásba nekem nem nagyon volt beleszólásom, maximum ajánlat szinten, és slussz.
És nekem ne mondja senki, hogy élvezi a flémelést, meg a sértegetést (ez most nem Virág levele, ez általánosság, de általában ez lesz a dologból pár hozzászólás után), és tényleg hasznosnak tartja. Ha annak tartjátok, akkor fogok csinálni egy taborflame@tolkien.hu-t is, és akkor ott chatelhetünk.
Így viszont elvész az érdemi kommunikáció.
És tudom, hogy mentegetőzésnek hangzom, de nem ez a cél. Tényleg azt próbálom elérni, hogy megértsétek, nem leszarom Virág (azaz inkább Orsi, mert végül is róla van szó!) problémáit. És egyik főszervező se.
Bocsi, Gillz, hogy ide hánytam a szivárványt én is :P

Insane.kismanO írta...

Idhren:
Szerintem az a baj, hogy még most sem esett le többeknek (neked sem), hogy már régen nem arról van szó, hogy XY miért nem olyan közösségbeosztásba került, amilyenbe szeretett volna.

Hiába próbálsz te a legnagyobb jóindulattal hangulatot mérsékelni, romokat eltakarítani, ha nem tűnik fel, hogy mi a tényleges probléma.

1. "miért X írta és miért nem Y" - pl. azért mert Xnek fontos Y és neki esett rosszul az, ahogyan Ynal bántak
2. "miért nem először nekem" - lehetett tudni, hogy az ilyesmivel hozzád kell/lehet fordulni vagy nem? Ha igen, akkor honnan?
3. "amíg nem tudom..." - szerintem arra való a levlista (is), hogy tudd. Ez az elsődleges - az információáramlás. Ennél a pontnál meg lehetett volna fogni azzal, hogy értettük, tudomásul vettük, iktattuk, lezárva, tovább.
4. "főleg úgy, hogy... nekem nem nagyon volt beleszólásom" - akkor ez miért a te dolgod? Nekem itt van egy kis képzavar, sry.
5. flame-levlista - az azért szar, mert akkor az érzékenylelkű főszervezők bármikor, bármilyen konstruktív kritikát önkényesen átirányíthatnak oda megfontolás nélkül és jöhetnek a "csoda van" bociszemek, mert nincs semmi probléma a levlistán... ja a flamet nem olvasom... :tünc:

Már régen nem az a gond, amiből kiindult, hanem annak a kezelése. 1. Ha valaki (értsd bárki) rámutat egy hibára, akkor ne jöjjön egyetlen önkéntes közrendőr se levlista-moderátorkodni, mert nem dolga, senki nem kérte fel rá és az végképp nem mutat a megoldás és a köznyugalom felé.
2. Felelős kommunikátor ne ragadja meg az alkalmat arra, hogy akkor ő is kiteregesse a szennyest és felhozzon hónapokkal ezelőtti sérelmet... ha már lúd legyen kövér...
3. Ne legyen egyik főszervező sem odalökve "elsimítónak", ha egyszer semmi köze nem volt a probléma előidézésben. Esetleg vállalja fel az, aki ezt elbarmolta.

Lehet, hogy baromi jól végzitek a munkátokat, de ha ezt nem sikerül kifelé megmutatni, akkor kezdetben értetlenség, később ellenségek vesznek majd körül.

Ha nem megy a kommunikáció, akkor nem szégyen segítséget kérni mástól, akinek megy.

Insane.kismanO írta...

BTW:
Ha már külön levlisták nyitásáról esett szó, akkor több értelme van egy taborkozlemeny@tolkien.hu listának, ami egyoldalú és infomatív - ti, főszervezők leírjátok a tutit - közös erőfeszítéssel, jól átgondolva, központozva, jól megfogalmazva - senki nem tud rá válaszolni (csámcsogni, belehányni, flamelni) és pont.
A szervezők a szervezői levlistán meg megvitathatják, kiértékelhetik, véleményezhetik az ÖSSSZES felmerült problémájukat pro- és kontra.

De ez csak egy ötlet...

gothposeur írta...

Idhren: a te reakciód lényegében érthető volt, valami hasonlót sejtettem a háttérben.
A válaszlevelükben leírták mindketten, miért Virág írta, ehhez nem tudok többet hozzátenni, szvsz olvasd el a leveleket, érdemes :)

Abba egyelőre még nem is szóltam bele, hogy hogyan oldja meg a feladatait a főszervezői csapat, csak azt jelzem (ill. jelzik mások), hogy mi nem működik jól. Az baj, hogy nem tudja a közösségekért felelős, hogy az ilyen ide-oda rakosgatásból sértődés lehet. Az baj, h nem szól neked arról, h lehet, h sértett embert fogsz kapni, sőt, ne sikerült vele tisztázni a helyzetet. Az baj, hogy nem tudják az emberek, hogy az ügyük konkrétan kire tartozik, és nem bíznak benne, hogy választ kapnak.

Megoldás? A közösségekért felelős ember legyen képben az emberi érzelmekkel, tudja őket kezelni. Ha az ő feladata a kommunikáció, akar legyen képes elsimítani a problémákat, ha nem akar vitát, legyen képes érvelni és vitatkozni, ha azt látja érdemesnek.
Aki a szervezőket képviselve ír, az csak olyanról írjon, amiért képes a felelősséget vállalni - tehát, ha nem tehetsz az ügyről, akkor ne mentegetőzz. Vagy csak azért a részéért, amiért felelős vagy. Vagy ahogy megállapodtatok egymás között, mert ugye ez is a része a kommunikáció szervezésének.

Megint hangsúlyoznám, nem az zavar, hogy elkövettetek egy hibát, mert ilyen szokott lenni, mi több rendszeres minden szinten, és feltételezem, h én magam se fogok tudni minden dologra jó megoldást találni. Az a baj, hogy személyes sértésnek veszitek a kritikát (úgy en block, nemtom, h egyesével hogy, de ez megint kommunikáció :D), és a vezetőség még nem áll azon a bizalmi szinten, hogy bemondásra elhiggyem neki, hogy érti a probléma lényegét (ami, ismétlem, nem Virágékról szól), és jól kezeli. Pláne, ha a válaszokat is elolvasom.

Ha nem akarnátok bekussoltatni azonnal az elégedetlenkedő hangokat, akkor szvsz nem lenne ebből még ekkora vita sem. Mert a levlistán nem volt flém, vagy ami volt, az leginkább Angwen pedagógiai flémje volt, legalábbis nekem úgy tűnt.

Dodie írta...

Tudjátok mi volt a baj? Hogy itt sok okos, ellenben igen magamutogató ember van, aki nem bírja ki ha a fantasztikusan megszövegezett, sziporkázó reagálását csak az az egy ember olvashatja(jelen esetben Virág), ezért muszáj kitennie az egész levlista elé közszemlére. Lefogadom van akinek az is fáj hogy itt nincs "like" gomb. Tudom, én is ilyen vagyok sokszor, csak jelen esetben lenyeltem a szart, mert úgy éreztem van elég flame nélkülem is. Ez itt, gillz postja szerintem teljesen rendben van. Ezt nem is érheti kritika. Saját blogja, annyit flamel rajta amennyit akar, és az reagál rá aki akar. Nem tartom az emailes flame folytatásának.
Engem egy dolog zavart Virág levelében: A gyerekes fenyegetés a végén. Egyedül arra akartam volna reagálni, de aztán inkább nem. Szóval ilyet nem lehet, felnőtt emberek vagyunk kérem. "Ha nem kapom meg a Barbimat egész évben rossz leszek"...