szerda, október 19

nézegettem vmi emberlistát a facebookon, és rájöttem, hogy mi az igazán aggasztó ebben a "vállald az igazi személyedet a neten" dologban. Nem, nem a személyiségi jogok, meg ilyenek. Hanem az, hogy pár dolog, ami a valóságban nyilvánvalóan rossz, most átszűrődik a neten is. Vannak ezek a hülye külsőségek, pl., h ki hol dolgozik, mit tanul, mennyit keres, milyen ruhákat vesz fel ésatöbbi. Aki már látott valamennyit a családján túl, annak azért leeshetett, hogy mennyire nincs összhangban a konkrét munkahely/öltözködés a másik ember érdekességével/értékességével (kinek melyik él, ugye :D). Vagy akár a végzettséggel - hihetetlenül értelmes emberek léteznek csak egy érettségivel is, és borzasztó korlátolt és buta emberek az egyetemeken. Trivialitások, ja.
És erre valamilyen szintű feloldozást adott a net u.n. anonimitása, az avatar és jelmondat, emg egyéb adatok megadásából sokkal közvetlenebbül lehet következtetni a másik személyiségére, és inkább ez a lényeg, mert kit érdekelnek a konkrét részletek egy olyan embernél, akivel személyesen nem találkozol - ha meg igen, akkor úgyis megtudod róla azt, ami neked fontos.
Igazából kialakult valami alternatív rendszer a kategorizálásra, ami nem feltétlenül hatákonyabb vagy pontosabb, de legalább ... más. 
Erreföl azt látom a FB listán, hogy melyik embernek mi az állása, vagy hol tanul. Miért kell, miért kell ezt is? Komolyan, úgy érzem, nem létező lázadó kamaszkorom jön elő, mert tök úgy érzem, hogy a mainstream akármi nekilátott elfoglalni valami olyasmit, ami eddig  más volt. 
Kicsit olyan ez, mintha a gótok számára létrehoztak volna egy nagy ruhacéget, és a bevezetés után (amikor tökrementek a kis boltok, és nem igazán van választási lehetőség) elkezdené megváltoztatni az öltözködésstílusát, trendekbe rakni, ésígytovább. 

nonkonformizmus. ezt a szót kerestem, de már nem tudom, melyik mondatban.

Nincsenek megjegyzések: