csütörtök, március 21

Eső

Mindig is szerettem szakkönyveget olvasni. Pont ugyanúgy szoktam, mint a regényeket: az elejétől a végéig, nem csak a konkrét fejezeteket, amikre esetlge szükségem lehet, hanem úgy általában mindent. Azt hiszem , még a tankönyveket is így olvastam volna magamtól, bár hozzátenném, azoknál valahogy más volt a hozzáállásom, köszönhetően az iskolának.
A könyvtárból rendszeresen kivett-5-7 könyvből pár darab tuti valami ismeretterjesztő cucc volt, csillagászat, matematika, pszichológia, fizika meg az általánosabb tudományos-ismeretterjesztő sorozat tagjai, azok a szép kötésűek, olyat szerintem még ajándékba is kaptam, és nagyon szerettem őket. Aztán a gimiben először elfogytak a matekos könyvek a listáról, aztán a fizika/csillagászat is (emlékszem, elsőben még tartottam kiselőadást a csillagok életútjáról), a szociológi-pszichológia vonal még egyetem alatt is megmaradt, de asszem ott volt a mélypont, amikor nem olvastam semmi ilyesmit.
Azóta visszakúsztak az életembe, nem annyira orvul, hiszen pl a színészetről-rendezésről szóló könyvekből viszonylag hamar sikerült beszereznem néhányat, és most vettem észre, hogy kifejezetten élvezetet okoz egy-egy újabb szakkönyv a webdesignról, vagy játéktervezésről, és nagyon jó ezeket olvasni. Csak most már azzal a felkiáltással veszek ilyet, hogy " mert tanulnom kell valamiből!", nem azért, mert "hű, ez izgi, erről többet akarok tudni". Pedig. Pedig nagyon izgalmas olvasni arról módszertant, mire érdemes figyelni  egy játék döntéseinél, hogyan lehet ezt számosítani, statisztikázni, kiegyensúlyozni, vagy egyáltalán, mi a játék definíciója, vagy a másik helyen, milyen kategóriák vannak a karakterek megjelenítésére - vagy éppen, a html5-nek mi a története, és basszus, izgalmas érzés végre megfejteni a script-nek a különböző funkcióit és már lassan emlékszem is arra, hogy mi mit jelent.

Talán fel kéne adnom azt, hogy bármit tehetek, mert egyszerűen nem látok kiutat sehova, a vilgában nem bízom, a jó dolgok csak lényegtelen esetben történnek velem, meg az alapvető túlélés esetében, de úgy általában nincsen befolyásom  pozitív dolgokra, csak a negatívokra. (Lásssátok feleim, érdemees azért megdicsérni a gyereket, mert kitartóan dolgozott, és szép lett és jó a dolog amit csinált, nem csak felhívi arra a figyelmét, hogy tessék, ezt elkerülhetted volna, ha jól viselkedsz.)
Még mindig élénken él bennem az a megjegyzés, hogy egyenlőnek kell lennie a jónak és rossznak az életemben, és úgyis jön majd a jó. Hát nem. Ez így nem működik. Az élet, (mai, mint olyan, nem létezik, de egyszerűsíti a világról alkotott képemet) igazságtalan, és nem lehet semmit se tenni azért, hogy ne így legyen. Hazudhatok magamnak arról, hogy nekem is jár átlagban az, ami másnak, de ilyen nincsen. Ahogy a nálam sokkal rosszabb helyzetben lévőknek sem jár semmi azért, mert nincsen családjuk, mert nincsen rendszeres étkezés, vagy nincs elég bőrük, és esetleg a kommunikációra is képtelenek.
Talán annyit lehet tenni, hogy ne tűnjön "rosszabbnak" "kevesebbnek" mindez, hiszen az észleléstől minden viszonylagos, még akkor is, ha véletlenül nem az. Csak ugye, a társadalmi és szociális közös nevezőre hozott értékrendszertől el kell választani a sajátomat, ez meg kib nehéz. És a jellegéből fakadóan hazugság. Nem mintha bárhol is számítana, hogy mennyit hazudok magamnak, miért, kinek számít? Csak az eredmény számí, nem? Hogy ebből mi működik, mi nem, mások miről milyen visszajelzést adnak, a világ milyen visszajelzést ad. Csak tükörben látom magamat, csak a világ (és az érzékszerveim) jelzéseiben létezem.

7 megjegyzés:

Abdul írta...

"hiszen az észleléstől minden viszonylagos, még akkor is, ha véletlenül nem az."

szerintem nem viszonylagos minden. rohadt sok dolog relatív, meg viszonylagos, de nem minden.

gothposeur írta...

mivel eleve a sajéát érzékszerveim és agyam szűrőjén keresztül kapom a vilégot, ezért szerintem ( hehe :D ) mindent valamihez mérten tudok csak megállípatni és érzékelni, önmagában nem.Kb onnantól kezdve, hogy szavakat párosítok hozzájuk, mindenképpen. e elég, ha csak érzéseket meg ilyeneket. Onnantól már nem a "valósággal" foglalkozom.

Abdul írta...

értem, én, nyilván, ez teljesen logikus, csak nem vagyok hajlandó elfogadni. :D de ez már nem a szavak / gondolatok / érzelmek szintje, asszem. whatever. :)

Angwen írta...

Fú, gillz, a te bejegyzéseid mindig meggyőznek arról, hogy mégiscsak jó ötlet lenne felvágni az ereimet...

gothposeur írta...

nem örülnék neki :P
(meg igazából hosszú távon te sem :P )


Angwen írta...

Ugyan, hosszú távon aligha bánnék bármit is! :) Meg egyébként is, minden mindegy, nem?

gothposeur írta...

a világnak, mint olyannak, lehet, h mindegy, de a személyeknek nem :D én azt nem tagadom, hogy legalább szubjektívan létezik érzékelés, és a saját világomban igenis értékek rendelődnek (jó-rossz) dolgokhoz, ergo tud nagyon rossz lenni. és nem zártam ki a annak a lehetőségét se, hogy létezik valami, amire an hatásunk, csak épp bizonyítékom nincs rá, és nem is lehet sosem. De ez már döntés kérdése, hogy melyik szemüveget veszem fel - de valamilyet muszáj, különben vak vagyok :D

Szóval csak arra gondoltam, hogy vannak vallások, amik szerint az öngyilkosság bűn, ergo hosszú távon vannak/lehetnek igazán komoly következményei, és úgy tudom, a választott hit/vallási rendszerünk az pont ezt mondja :D

különben meg, beszélgetned kéne Abdullal arról, hogy mi az, ami tényleg van és nem szujjektív, illetve tegnap Tapsival beszélgettem a lélekről, az is egy ide-illeszkedő puzzle darab.

azt hiszem, végső soron számomra a döntések valóságosnak tűnnek. még akkor is, ha kiszámíthatóak lennének, az én szubjektív világomban azok a legvalóságosabb dolgok. (most éppen. 95% :D )
(a mintázatokat én találom a világban, de használhatónak tűnnek épp most)