péntek, március 4

Fórumbejegyzés helyett

Jajnemár, legalább az illúziója legyen meg, hogy jövőre akár olyanok is nyerhetnek pályázatot, akik nem idén szervezők (de persze rendelkeznek a szükséges tapasztalattal) ;). És nem hiszek benne, hogy jövőre ilyen szinten nem változik semmi, hogy ki lehessen jelenteni, senki nem talál másik alkalmas táborhelyet, és nem is fog jelentkezni másik (a jelenlegitől gyökeresen különböző), alkalmas főszervezői csapat.
Duhh.
Szanticskára se megyünk, pedig arra még szerződés is volt. Szal óvatosan az ilyen kijelentésekkel, ebben egyetértek Felagunddal.

És, ha már nem fórumra írom ezt, mert feleslegesnek tartom, ide bővebben ki is fejthetem a dolgot, juhé.

Szóval engem is zavarnak azok a kijelentések, amik idén már a jövő idei táborra vonatkoznak. Gyűlölöm a bebetonozott dolgokat, és ezek olyan kijelentéseket akarnak hagyománnyá tenni, amiket minde évben át kéne újra és újra gondolni. Kifejezetten lustaságnak tartom azt a fajta koncepciómódosítgató elvet, ami már másodszorra van jelen a szervezésben. Nem, nem harmadszorra, mert az első szanticskai tábornál azért koncepciós elveket találtak ki  de tavaly, meg idén ezeknek a határát faragták/faragják az amúgy roppant kreatív szervezők.
Olyan dolgokat veszünk alapnak, amiket átondoltam kellene, nem pedig azért, mert "már tavaly is ez volt". Ebből a szempontból kifejezetten örülök, h Szanticskát le kellett mondani, mert ez kötelezően átgondoltatja a szállással kapcsolatos prekoncepciókat. Akár a sátrazásról-faházas elhelyezésről, akár a zuhanyzókról, stb.

Annak is örülök, hogy az egyik családvezetőm a Relaxban volt utoljára táborozni, mert így sokkal frissebb ötletei vannak, mint akár nekem, hiányzik belőle az elmúlt x év berögződése.

A másik meg az, hogy nem csak a szokások, de az emberek is kezdenek beragadni. Nem igaz, hogy csak a jelenlegi főszervezők és szervezők alkalmasak tábort létrehozni, és végigvinni. Ebben az évben lehet, hogy másoknak éppen nincs elég ideje vagy energiája, de ez is változhat jövőre. (Mondjuk, ha a kolléganőmet sikerülne beemtétésíteni, akkor máris lenne még egy fasza logisztikusunk, de ehhez kisebbfajta csoda kéne :D)

Ezzel együtt úgy tartom, hogy jó a szervezői  csapat, és alapvetően nem rossz a koncepció. Ha netán valaki éppen igyekezne félreértelmezni azt, amit leírtam kedves érdeklődő olvasóim közül :D

18 megjegyzés:

Zsófi írta...

Gillz: igazad van!
Abban főleg, hogy annyiból jó az új helyszín, hogy egy csomó dolgot át kell gondolni.
És remélem abban is, hogy nem csak azok szervezhetnek tábort, mint idén :P :D
Legyen úgy, mert így ki fog égni a szervezői csapat, ha nincs vérfrissítés. Viszont idén is már úgy kellett összevadászni a főszervezőket (tényleg, engem is...). Reméljük jövőre mindenkinek több ideje lesz, vagy csak más életszakaszban találja a szervezés.
Amúgy fenntartom a véleményem, amit a fórumra írtam, a helyszínnel kapcsolatban, de nyilván ez a jövő zenéje lesz.
Sajnos nagyon frusztráló érzés volt, mikor azért kellett a kevésbé jó hely mellett dönteni, mert már nem volt hely rendes időben, és ezért emlegetem annyit az Öregbencét, de majd elmúlik ez a fixáltságom, ígérem :D

Zsófi írta...

Bár abban nem értek egyet, hogy a tavalyi tábor megismétlése volt az előzőnek, kis határfeszegetéssel, maximum közösségi szempontból, de a többi meglehetősen új volt.
Szerintem :)

(igen, sok az időm idebent a melóhelyen, és nincs bent a főnök :))

gothposeur írta...

ja, nem teljesen volt megismétlése, de koncepcionálisan nem volt változtatás (legyenek csapatok és rendek és keretjáték és mestervizsga, és a szokásos "jólbevált" menet).
Ami új volt, az abból fakadt, h a teamek megkapták ezen belül a homokzót, és, mivel nem kellett mással foglalkozniuk, ezért kitöltötték azt. Tehát a kidolgozás már más volt, csak a vázlat nem.

Sütitolvaj írta...

Jaja, meg ugye arra is gondolnunk kell majd, hogy milyen célközönségnek szervezzük a tábort, itt nem feltétlenül csak az összetételre gondolok, hanem a létszámra akár.

Egyébként most már biztosan el tudom dönteni, hogy nagyon szeretek tábort szervezni - meg nyilván még ilyen jellegű kreatív rendezvényt. Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, de tényleg átgondolhatnánk valamikor, hogy milyen lehetőségeink vannak ezt pénzre váltani.

És az idei tábor után, mondjuk augusztusban valamikor tartsunk egy tábor-brainstromingot(meg fogom szervezni) hogy ne ragadjunk be a rutinokba és lássuk milyen új/más ötletek vannak. Ez tényleg csak az ötleteket, lehetőségeket gyűjtené össze hogy később segítse a leendő táborkoncepció(k) összerakását.

gothposeur írta...

hátha tábor után sikerül tényleg összeülni? :D

Zsófi írta...

:D lol :D

Sütitolvaj írta...

sikerülni fog. most már rászántam magam:)

Gandalf írta...

Tegnap Angwennel beszélgettünk az eddigi táborokról, és arra jutottunk, hogy nagyon sok, korábbi táborokban elbukott koncepció-elemeket sikerült később egy másik tábor másik szervezői csapatának sikerrel véghez vinni.

Kezdve pl. a rendek ötletével, amely második Velemben nem működött, és ezért utána évekig tabunak számított, senki nem merte újra kipróbálni. El is vetették, amíg a 2007-es kácsárdi tábor szervezői úgy nem gondolták, hogy igenis lehet sikerre vinni. És óriási siker volt, azóta is kötelező elem lett.

Vagy a kereskedős játék: voltak korábban is próbálkozások (pl. tehenes játék első Velemben, lovas játék várgesztesen - emlékszik még valaki rá?), de először tavaly sikerült úgy megcsinálni, hogy igazán átütő legyen.

És - hogy hazabeszéljek - a csapatquestek ötlete, amely 2008-ban nem működött második Kácsárdon, tavaly mégis sikerült fő motivációs erővé tenni a keretjátékon belül.

Szóval vannak olyan koncepcionális elemek, melyek régen, régebbi táborokba elbuktak - de nem azért, mert nem jók, hanem mert mindegyiket valamiért rosszul próbálták megvalósítani. Így érdemes lehet az ÖSSZES ilyen ötletet is egybegyűjteni, átnézni, hátha egy új csapat rájön, hogyan lehet pöpecül megcsinálni őket. :0)

gothposeur írta...

Gandalf: pláne :D érdemes új dolgokat kitalálni. Vagy csak előlről kezdeni a szervezés elején a koncepcióképzést, és nem a fejlesztésnél venni csak fel a fonalat.

És az első igen, nyilván az információgyűjtés, amibe beletartoznak az eddigi dolgok is - de nem csak azok.

Komolyan mondom, egy-egy tábornak lehetne komplett dokumentációt csinálni, csak valahol mindig elakad.

zs.gothpunk írta...

@Gandalf: Nem hiszem, hogy bármilyen elem csak azért bukhatna el, mert rosszul akarnák megcsinálni. Egy MTT tábor rettentően komplex folyamat és messze nem csak a szervezőkön múlik, bár nyilván rajtuk is. Rossz időjárás, gyengébb/kedvetlenebb táborozók, helyszíni adottságok, anyagi jellegű változók simán befolyásolhatják egy tábor vagy egyes elem "sikerességét". Főleg, ha felteszem, hogy mit tekintünk siker-kritériumnak mondjuk egy rend vagy egy közösség esetében - biztos vagyok benne, hogy párhuzamosan sok elképzelés él egymás mellett bármely "elem" kapcsán. Csak egy egyszerű kérdés: vajon a tavalyi kereskedős játék lett volna ennyire sikeres Dani és Celebrom nélkül? Biztosan bárki meg tudta volna csinálni? Nem hiszem. :)

Angwen írta...

Zsolt: A fent említett elemek igazából azért buktak meg, mert nem fektettük bele a kellő mennyiségű energiát. Jó ötletnek tűnt, de (tapasztalatlan buksi fejjel) nem mértük fel, hogy ez még kevés a boldogsághoz. Az ötlet "nem jött át" a táborozóknak, elsikkadt, nem pörögtek rá, mi meg levontuk a konzekvenciát, hogy "valójában a gyakorlatban nem megvalósítható".

Gandalf írta...

Igen, nem a megfelelő emberek, hanem a megfelelő eszközök és megfelelő megközelítés hiányzott leginkább. Pl. a csapatquesteknél a sikertelen és a sikeres megoldást kidolgozó csapatoknál kb. 2/3-os a személyi átfedés (gillz és én maradtunk, fq helyett Szozsi és Julcsi voltak újak). :0DDD Anno gillz is és én is tapasztaltabbak lettünk egy kudarccal, de másodjára már jól csináltuk.

Az is lehet, hogy a korábbi esetek kudarca is kell a sikerhez. :0) Elvégre semmi garancia nincs arra, hogy elsőre működni fognak az új elemek, de attól még érdemes belevágni. Más kérdés, hogy úgy szabad csak "kísérletezni", hogy annak lehetőleg ne SMT-k lássák a kárát.

Dreamer írta...

Azt sem elhanyagolandó, hogy akkor volt a kivitelező 17 éves, utána pedig 24 ?)

Alyr/Annatar írta...

Az is érdekes egyébként, hogy mi alapján ítélünk egy csapatot vagy programot rossznak vagy sem, mi alapján mondjuk ki, hogy nem működik. A 2009es táborban pl Idhren nemzetségét tartották a legjobbnak kívülről, de én beszéltem olyan csapattaggal aki jobban érezte volna magát másutt...
Egyébként érdekes, hogy én 2007ben azért vezettem be a rendeket, mert 2004-ben nagyon élveztem... :D

Asszem pont a tavalyi tábor után beszélgettem gillzel és Mikivel egy egészen új táborkoncepcióról, ami elsőre nagyon fura volt, de belegondolva nem rossz ötlet.

Az a baj, hogy a tábortól mindig félünk, nehezen lépünk túl a jól bevált dolgokon, még akkor is, ha a jól bevált lassan az unalmas szinonímája.

Alyr

Alyr/Annatar írta...

Bocs a szóismétlésért ("érdekes").

Thilanna írta...

hé, én ide írtam tegnap egy tök hosszú kommentet, és most nem látom o_O Gillz, megnéznéd h. nem spamelte-e be v. valami? köszi!

gothposeur írta...

Kincső: nem találtam :P

Thilanna írta...

:((

mindegy, amit megismételnék belőle, az a vége, hogy Lauuuu, én is akarok táborszervezésből élni, csináljunk cégt vagy valami!! ^.^